Categorieën
Geen categorie

Zo zorg je voor online zichtbaarheid en inkomsten

Wie had dat kunnen bedenken. Toen ik op 20-2-2020 aankondigde  dat ik had besloten om mijn nieuwe business op te zetten en mij te focussen op online marketing toen zag de wereld er nog heel anders uit.

In mijn eerste blog schreef ik dat ik een passie heb voor online. Dat begon bij mij al toen het internet er net was. Websites bouwen leek mij zo leuk!

Online zichtbaarheid

Na 20 jaar te hebben gewerkt als verzekeringsadviseur, ben ik uit de financiële wereld gestapt. Ik heb mij de afgelopen acht jaar omgeschoold en ik kies ervoor om ondernemers te helpen met hun online marketing, het bouwen aan hun (online) business. Hoe ze klanten kunnen begeleiden, zowel offline als online.

Online door middel van een online leeromgeving, een online academie en geautomatiseerd betaalsysteem. Juist in deze tijd is online zichtbaar zijn en ondernemen belangrijk. Juist in deze tijd is het van belang dat jij ook online inkomsten kunt genereren. Als jij een contactberoep hebt, is het nog lastiger.

Als je schoonheidsspecialist bent, wat kun je dan online doen? Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen, is dat je een online workshop maakt. Je kunt een workshop maken hoe je moet opmaken. Welke eyeliner kun je het beste gebruiken, hoe kun je het makkelijkste een lijn trekken? Wat is de juiste manier om je mascara aan te brengen, enzovoort.

Het vergt misschien wat creativiteit om te bedenken wat je online zou kunnen doen als je alleen maar offline werkt. Waar moet je beginnen? Wat heb je allemaal nodig als je op dit moment nauwelijks online werkt? Om te beginnen heb je een website nodig. Dat hebben de meesten wel.

Gegevens op je website

Op je website staan meestal de volgende gegevens:

  • Informatie voor online bezoekers: zo kunnen bezoekers zien wat je doet, waar help jij jouw klanten mee?
  • Blog: sommige ondernemers schrijven ook een blog. Die kun je ook vinden op je website.
  • Over mij: op je website staat informatie over jou. Wie ben jij, waarom doe jij nu wat je nu doet? En wat is je achtergrond?

Uitbreiding website

Naast een website heb je ook nog een funnel, een salesfunnel. Andere termen zijn trustfunnels, break even funnels en zo zijn er nog meerdere soorten funnels. Wat is dan een funnel?

Een funnel neemt jouw bezoeker mee in de customer journey (in de reis) van het ontdekken van jouw business helemaal tot aan de aankoop van jouw service of product.

Een funnel zorgt ervoor dat bezoekers op je website een lead worden, en van een lead maak je vervolgens een klant.

Gratis weggever

De eerste stap van een funnel is een landingspagina. Op die pagina staat jouw gratis weggever. Wat geef je gratis weg? Dit kan zijn een e-book, een checklist, een cheat sheet. In ruil voor jouw gratis weggever vult jouw online bezoeker zijn of haar e-mailadres in. 

Op jouw landingspagina staan verder geen gegevens, alleen maar jouw gratis weggever. Dit zorgt ervoor dat er rust wordt gecreëerd. Zo hoeft een online bezoeker niet zelf te gaan zoeken naar informatie, maar zo kan hij precies zien dit kan ik hier krijgen op deze site als ik mijn e-mailadres invul.

Vervolgens komen ze in een funnel terecht. Je bedankt ze dan voor het feit dat ze zich hebben aangemeld voor jouw gratis weggever. Daarna kun je ze een aanbieding doen en dat is dan voor een laag bedrag. Dit hoeft natuurlijke niet per se.

Aanvulling op de weggever

Je kunt niet gelijk een hele dure investering van ze vragen, want ze kennen jou nog niet. Meestal is het bedrag wat je dan vraagt tussen de 9 en 39 euro. Het mooiste is dan als die aanbieding een aanvulling is op die gratis weggever. Het is dus een aanvulling op de gratis weggever en dan ga je iets meer de verdieping in, je geeft meer verdiepende informatie.

Die aanvulling kan ook weer van alles zijn. Het kan een uitgebreid pdf zijn, een e-book, een checklist of misschien ook wel een cheat sheet. Het hangt er een beetje vanaf wat jouw gratis weggever is geweest en aan de hand daarvan ga je een aanvulling maken.

Je gratis weggever is een checklist of een e-book, en vervolgens ga je dieper op de stof in en daar vraag je dan bijvoorbeeld 18 euro voor. Je kunt ervoor kiezen om bij je aanvulling  niet nogmaals een e-book te doen want dat heb je al bij je gratis weggever gedaan, maar dan maak je een online training van bijvoorbeeld twee of drie dagen.

Jouw online bezoeker heeft inmiddels een investering gedaan en hiervoor krijgt hij wat terug. Dat kan dus een training zijn of een pdf. Het kunnen ook audiobestanden zijn en jij zorgt er dan voor dat deze bestanden zijn opgeslagen in een online academie waar de klant dan bij kan. En als je dan net begint met ondernemen, dan komt er natuurlijk best wel veel bij kijken.

Sofware voor je e-mail

Iemand vult zijn e-mailadres in op jouw landingspagina, maar hoe werkt het dan verder? Je moet er dan ook voor zorgen dat jij een e-mailmarketingsysteem hebt. Zo kun je automatisch e-mails sturen naar je lead.

Er zijn diverse e-mailmarketingsytemen. Je hebt bijvoorbeeld GetResponse, Mailchimp, Mailblue of ActiveCampaign. Mijn voorkeur gaat uit naar ActiveCampaign omdat dat heel makkelijk te integreren is met mijn funnelsoftware.

Naast een emailmarketingsysteem, heb je een e-mailadres nodig. Dat noem je e-mailhosting en dat doe je dan weer ergens anders. Dat kun je doen bij bijvoorbeeld Gsuite, dat is een optie van Google. Dat betekent dat jij je eigen e-mailadres krijgt. Stel, jouw website heet: vitaliteit.com, dan kun je een e-mailadres aanmaken van info@vitaliteit.com of jouw voornaam@vitaliteit.com 

Waardevolle informatie delen

Wat natuurlijk belangrijk is als je een online business hebt, is dat je waarde gaat delen online.
Dit kan door middel van:

  • een podcast
  • een blog
  • het posten op social media

Het is dan wel van belang dat je regelmatig te zien bent, minimaal drie keer in de week. Probeer dan niet alleen maar te zenden, maar probeer ook om de interactie aan te gaan.

Stel een vraag in jouw podcast of in jouw blog. Kijk ook naar andere ondernemers hoe zij een blog schrijven, een podcast doen, of een artikel plaatsen op bijvoorbeeld LinkedIn en reageer hier ook op.

Ja kijkt dus ook naar de content van anderen en reageert hierop. Zo kun je ook weer de interactie aangaan en wordt je ook weer gezien. Hoe meer waarde jij deelt, hoe meer jij reageert, hoe meer jij wordt gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.