Categorieën
Geen categorie

Wat voor type ondernemer ben jij?

Vorige week heb ik een aantal gesprekken gehad met ondernemers. Ik kreeg verschillende aspecten te horen waar ondernemers mee worstelen als ze aan het ondernemen zijn.

Nu het coronavirus onder ons is, komt dit nog meer tot uiting. Dan merk je wel dat ondernemers toch heel verschillend reageren. Wat ik heb ervaren, is dat je drie type ondernemers hebt die ik zal toelichten.

De flexibele ondernemer

Deze ondernemer ondervindt geen problemen tijdens een crisis. Deze ondernemer kan op dezelfde voet verder en alles loopt op rolletjes. Zijn die ondernemers er ook? Jazeker. Deze ondernemer kan zich namelijk heel goed aanpassen in conflictsituaties.

Het is de ondernemer die heel creatief is en in oplossingen kan denken. Neem bijvoorbeeld de fitnessleraar. We mogen niet naar de sportschool. Hoe gaaf is het dat je toch thuis kunt sporten door middel van live streamen.

Ook bij mijn dochter op school is een juf heel creatief geweest. Zij is gek van dansen en geeft regelmatig danslessen op school voor de kinderen.

Tijdens de lockdown ging ze met haar laptop naar haar dansschool toe en stond ze in een lege zaal te dansen. Op de facebookpagina van school had ze aangegeven dat ze ‘live’ ging zodat de kinderen van school ook mee konden bewegen. Hoe leuk is dat!

De gelukkige ondernemer

Je hebt zelfs ondernemers die het drukker hebben dan ooit. Tijdens de intelligente lockdown waren de zwembaden en trampolines niet aan te slepen. Mensen bestelden veel meer online.

De webshops hadden dus geen problemen tijdens de crisis, sterker nog ze konden niet aan de aanvraag voldoen. Tsja… als jij niet tot deze groep behoort, dan heb je toch wel geluk zullen velen denken.

Het werk komt naar je toe, zonder dat je ook maar enige inspanning hoeft te doen. Voor een andere type ondernemer die ik nu ga bespreken, kan dit best zwaar vallen. Deze ondernemer zit in zak en as nu er een crisis is.

De gestructureerde ondernemer

Deze ondernemer houdt van structuur. Dit is de ondernemer die in paniek raakt, bevriest want zijn structuur valt helemaal weg. Ondernemen is niet meer mogelijk, er komen geen inkomsten meer binnen.

Deze ondernemer is onzeker en neemt geen hulp aan van anderen. De trots is daarvoor te groot. Ik kan toch alles zelf? Uehh. nee. Als je hulp nodig hebt, durf dit dan te vragen. Hoe spannend je dit ook vindt. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Als je hulp aangeboden krijgt, accepteer dit dan, en wees hier dankbaar voor. Je hoeft niet alles zelf op te lossen.

De meeste ondernemers die online ondernemen kunnen gewoon verder met hun werk of het nu crisis is of niet. Toch kunnen ook zij bevriezen. Om je heen hoor je natuurlijk van alles. 

Wat kun je nu doen als je bevriest, als je gewoon even niet meer weet hoe je nu verder moet?

Wees creatief

Een manier om weer de fitheid in je business terug te krijgen, is om iets creatiefs te gaan doen. Voor de een is dat tekenen, of schilderen en voor de ander is dat bijvoorbeeld breien.

Creatief zijn, zorgt ervoor dat je ook weer creatief kunt ondernemen en makkelijker je marketing inzet. Je komt sneller op ideeën om bijvoorbeeld content te schrijven voor je blog. Of er komen weer allerlei  leuke dingen in je op om je business een boost te geven.

Ga bewegen

Ga bewegen. Ik hoor het mijn business coach Debbie Bernasco nog zeggen: ‘je zit te veel in je hoofd’. Zit je te veel in je hoofd, dan stroomt het niet, je zit vast. Je komt niet in beweging. 

Juist als je beweegt, dan kun je dingen loslaten en krijg je nieuwe ideeën. Wat kun je dan precies doen? Ben je niet zo’n fanatieke sporter? Helemaal niet erg.

Er zijn andere manieren om te kunnen bewegen zonder dat je intensief sport. Ga eens lekker ontspannen wandelen in het bos. Heb bos maakt al dat je geest ontspannen wordt. De bomen nemen je zorgen weg. Je kunt ook eens een stukje gaan fietsen.

Stap uit je comfortzone

Ik weet nog dat mijn coach zei dat ik juist iets moest gaan doen wat ik nog nooit eerder had gedaan. Ik moest uit mijn comfortzone stappen zodat ik veel meer ontspannen ga ondernemen.Ik was zo bezig om met wilskracht te ondernemen.

Mijn vader zei vroeger al, als je keihard werkt, dan kom je er wel. Ik wou het zo graag, ik wou zo graag een succes van mijn business maken. En dat had niet met alleen geld te maken in de zin dat ik miljonair wou worden. Als ik maar kan rondkomen… zo heb ik er altijd over gedacht.

Ik was hier echt helemaal op gefocust. Ik zat helemaal in mijn schaarste mindset. En hier hebben veel ondernemers last van. Afijn, wat kon ik dan doen om mezelf uit mijn comfortzone te halen. Iets doen wat ik nog niet eerder had gedaan…

Netwerken

Ik had  toevallig een aantal maanden ervoor een ondernemer ontmoet bij een netwerk event. Ik herkende haar, want toen ik nog in de verzekeringen werkte, was ze langs geweest op het kantoor waar ik werkte.

Ik raakte in gesprek met Elise Janszen. Zij had SUP & BEACH opgericht. Als je nog niet eerder van SUP gehoord hebt, SUP staat voor Stand Up Paddle. Je staat dus zeg maar op een soort van surfplank, en zo peddel je jezelf vooruit. Dat was nou net toevallig iets wat ik nog nooit had gedaan.

Een paar maanden later nadat ik Elise op het netwerkevent had gesproken, gaf Elise een lezing die ik had bijgewoond . Ze vertelde haar achtergrondverhaal en waarom ze de keuze heeft gemaakt om SUP & BEACH op te zetten.

Go with the flow

Een paar weken geleden ben ik naar Elise  gegaan om te gaan suppen. Je krijgt eerst op de kant even uitleg hoe het werkt.

Wat ik grappig vond, is dat Elise hetzelfde zei als mijn business coach Debbie. ‘Ga niet te veel in je hoofd zitten’. Als je teveel denkt, dan val je er juist af’. Nou, als dat geen uitdaging voor me is, ik ben een echte denker.

Verrassend genoeg hield ik me staande. Het was die dag heel mooi weer en erg warm. Wie had dat gedacht? Ik vond het heerlijk om me alleen te focussen op het suppen en te genieten van het mooie uitzicht, lekker in de natuur. Even een ontspannend momentje.

Dus nog even samenvattend: als je even vastzit met je bedrijf, je weet niet wat voor content je moet schrijven dan kun je het volgende doen:

  • iets creatiefs: tekenen of schilderen
  • bewegen: wandelen of fietsen
  • iets wat je nog niet eerder hebt gedaan

Wat ga jij doen om jezelf nieuwe energie te geven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.